Kurník pro slepice

Kurník pro slepice je ideálním řešením pro chov akrobatických ptáků. Je vhodný i pro toho, kdo se rozhoduje pro první chov slepic. Může se postavit na jakémkoliv místě, a navíc zůstane trvale obývaný, protože má všechny nutné prvky pro pohodlný a bezpečný chov. Kurníky mohou být provedeny ve formě stánku nebo klece, a vybaveny budkami, krmítky a napáječkami zajišťujícími ptákům optimální pohodlí a bezpečí. Kurník je dobrým prostředkem pro udržení ptáků v dobrém stavu a pro vytváření hezkého prostředí pro jejich chov.

kurník pro slepice

Jak vybrat správný kurník

Výběr správného kurníku je důležitým krokem při chovu slepic. Proto je nutné se na výběru důkladně zamyslet. Za prvé je důležité, aby byl kurník odolný vůči počasí a aby byl moderní a bezpečný. Vzhledem k tomu, že slepice se chovají v různých podmínkách, měl by být kurník dimenzován tak, aby poskytoval dostatečnou ochranu a stanoviště pro klidné a pohodlné hnízdění.

Kromě toho by měl být kurník dost velký, aby mohl pojmout dostatečné množství slepic. To znamená, že by měl být dostatečně prostorný pro klidné pohybování se, ale také těsně uzavřený, aby se slepice nemohly snadno dostat ven. Když vybíráte kurník, měli byste také vzít v úvahu, kde bude umístěn a zda jeho umístění zaručí dostatečnou ochranu před nepřízní počasí.

Jaké prvky jsou nutné pro pohodlný chov

Je zde několik základních prvků, které jsou nutné pro komfortní chov slepic.

Především je nutné, aby kurník měl dostatečně velkou plochu. Slepice je lepší držet v kurníku s dostatečným množstvím místa pro pohyb a volné obývání. Kurník by měl být také vybaven pevnou podlahou, která zabraňuje prosakování a vnikání škůdců. Jeho okna by měla být velká a dostatečně vysoká pro proudění vzduchu a pro denní světlo. Vnitřek kurníku by měl být vybaven krmítkem a napáječkou na vodu, které jsou dostupné i venku. Pro účely čištění je nezbytné, aby byl kurník vybaven vhodnými nástroji a místo pro uložení hnoje. Posledně, kurník by měl být vybaven i přístřeškem, aby mohly slepice stát mimo kurník, když je venku.

Jaké kurníky můžete postavit

Kurníky se dají postavit v mnoha variantách. Pro začátek stačí jednoduchý, který bude mít dostatečnou velikost. Nezapomeňte na to, že každá slepice bude mít svůj vlastní kurník. Kurníky pro slepice by měly být vyrobeny z pevného materiálu, který bude odolný vůči povětrnostním vlivům. Dále by měly mít dostatečně velké otvory pro proudění vzduchu a vybavení pro krmení a napájení. Také by měly být vybaveny prostornou spíží na snadné uložení potravin. Kurníky pro slepice mohou také obsahovat dostatečný počet výklenků pro odpočinek. Měly by být navíc vybaveny klecí pro oddělení mladých slepic od dospělých. Kurníky pro slepice by měly být navrženy tak, aby splňovaly potřeby vašich slepic. Pokud je postavíte správně, poskytnou vašim slepicím kvalitní a bezpečné útočiště.

Jakým vybavením vybavit kurník

Proto je nutné zvolit správné vybavení, které uspokojí veškeré potřeby chovaných slepic. Základem je kvalitní a hlavně stabilní podlaha. Měla by být vyrobena z pevného materiálu, aby dobře odolávala větru a počasí. Poté jsou nezbytné krmítka, vodítka, snáškovníky, osvětlení a vyhřívaná podlaha. Kurník by měl být dobře větráný a chránit slepice před nízkými teplotami. Navíc, pro zajištění bezpečnosti a zdraví vašich slepic je dobré do kurníku nainstalovat systém čištění, který bude odstraňovat nečistoty. Kromě toho je důležité zajistit i vybavení pro údržbu, jako je lopata, hrábě, kbelíky na vodu a podobně.

Proč je kurník pro slepice důležitý

Je to jejich bezpečné a pohodlné místo, kde mohou spát, jíst, vyvíjet se a být chráněny před predátory a nepřízní počasí. Kurník pro slepice je navíc navržen tak, aby umožnil volný pohyb a odpovídá přírodním potřebám slepic. Slepice potřebují dostatečný prostor, aby se mohly volně pohybovat, přístup ke slunečnímu světlu a čerstvému, suchému a dobře větranému prostředí. Kurník také obvykle poskytuje slepicím odpočinek a bezpečí před zloději a divokými ptáky. Kurník by měl být navíc vybaven dostatečným množstvím přírodního materiálu, jako jsou suché listí, sláma nebo piliny, aby slepice mohly hřadovat. To jim pomůže udržet jejich peří čisté a suché a chrání je před infekcemi a nemocemi. Kurník pro slepice by měl také obsahovat snadno čistitelnou podestýlku, aby slepice mohly mít čisté a zdravé prostředí.

V naší nabídce naleznete několik velikostí, druhů a provedení kurníků. Stačí si jen vybrat zde: https://www.kurnikarna.cz/mobilni-kurniky/