Jak správně založit kompost ? Poradíme Vám jak na to

Vytvoření kompostu je skvělým způsobem, jak využít organického odpadu a vytvořit živou půdu pro zahradu. Začátek založení kompostu je snadný a není to náročné ani na finanční prostředky. Prvním krokem je vybrat si vhodnou lokalitu, která bude zapojena do procesu recyklace organického odpadu.

Vyhněte se však místům se silným zápachem nebo příliš blízko okolních budov. Následně do této vybrané oblasti začněte skládat různé druhy zeleného a hnědého odpadu. Zelený odpad obsahuje například trávu, listí nebo zbytky zeleniny, zatímco hnědý odpad zahrnuje dřevní materiál, suché listí nebo papír. Je důležité udržovat správný poměr mezi zeleným a hnědým odpadem, což pomáhá regulovat zápach a zvyšuje účinnost procesu rozkladu.

Dalším krok ve vytváření kompostu je pravidelné promíchávání. To zaručuje, že se materiál dobře rozkládá a že dochází ke správnému proudění vzduchu. Dobře propracovaný kompost by měl mít vlhkost podobnou jako houba, takže je důležité pravidelně monitorovat a případně přidávat vodu nebo suchý materiál podle potřeby. Celý proces vytváření kompostu může trvat několik měsíců až rok, v závislosti na podmínkách a materiálech, které používáte. Můžete si být jisti, že tímto způsobem snižujete množství odpadu, který končí na skládkách, a získáváte hodnotné hnojivo pro svou zahradu.

Založení kompostu je jednoduché a přínosné pro vás i životní prostředí.